Социологическите данни показват, че жените по-често стават обект на агресия и престъпления. Това обаче не бива да Ви кара да се чувствате незащитени и безпомощни.

Предлагаме Ви няколко съвета, които ще Ви помогнат да се чувствате защитени у дома и при пътуване:

Когато сте вкъщи

Напишете фамилията си в множествено число. Когато живеем сами често избираме да изпишем фамилията си на пощенската кутия или на звънеца в единствено число, но това само показва на недоброжелателите какво е семейното Ви положение, а това може да Ви направи уязвими не само към кражби, но и към насилие.

Сложете шпионка и верига на вратата. Не бива да отваряте вратата, ако не сте сигурни кой стои зад нея. Винаги проверявайте кой звъни на звънеца през шпионката, а ако трябва да говорите с непознатия посетител, не сваляйте предпазната верига. Важно е да знаете, че престъпниците често използват деца и млади сами жени за заблуда. Така че не се доверявайте лесно, тъй като пред Вас може да стои мило детенце, а едва на няколко метра от него да чакат няколко нападателя.

Бъдете нащрек и с непознати по телефона. Ако Ви се обади непознат, в никакъв случай не му давайте информация за адреса си и не споменавайте, че сте сама в жилището си. В случай че непознатият започне да отправя заплахи, незабавно прекратете разговора, а ако обаждането се повтори, потърсете съдействие от органите на реда.

Не влизайте, ако ключалката е разбита. Прибирате се след дълъг и изморителен ден или пък тъкмо се връщате от дълга ваканция и виждате че входната Ви врата е открехната, а ключалката е разбита? В никакъв случай не нахлувайте в жилището. Крадците може все още да не са си тръгнали, а подобна изненада от Ваша страна вероятно ще доведе до агресия и опасна конфронтация. Най-добрият вариант в подобна ситуация е да посетите някои от съседните апартаменти и незабавно да се свържете с полицията.

Извън дома и при пътуване

Внимавайте в избора на такси. Доверете се на големите таксиметрови компании и не сядайте в автомобила, ако там има друг човек освен шофьора. Ако водачът се отклони от маршрута без причина, настоявайте да спре незабавно.

Бъдете внимателни, ако се прибирате късно. В случай че се прибирате късно вечер, приблизително в един и същ часови диапазон, има вероятност да сте били забелязани от недоброжелател. Бъдете бдителни, ако се прибирате с такси или кола на близки, помолете ги да изчакат докато влезете у дома, а в краен случай помислете за специализирани средства за самозащита.

Дръжте портмонето, ключовете и други ценни вещи близо до тялото си. Ако пазарувате в претъпкан магазин или пътувате в час пик с градския транспорт, винаги дръжте чантата си затворена и притисната плътно до Вас. Ако някой Ви блъска без видима причина, бъдете особено внимателни – това е често срещана тактика на джебчиите.

Заключвайте вратите, докато шофирате. Винаги заключвайте вратите, докато шофирате автомобила си, това е особено важно, когато се намирате на големи кръстовища. Също така не качвайте никого на автостоп и не слизайте от автомобила, ако Ви бутнат леко на пътя и имате колебания, че произшествието не е случайно.

Последният ни съвет е: не подценявайте курсовете по самозащита! Освен че са много полезни в опасни ситуации, те могат да Ви осигурят увереността и сигурността, от които се нуждаете.